wyszukiwanie zaawansowane
1 » 2 » OLEJ RYCYNOWY 100% ZIMNOTŁOCZONY 50 ml3

OLEJ RYCYNOWY 100% ZIMNOTŁOCZONY 50 ml

Koszt wysyłki: od 10,00 zł Dostępne formy wysyłki dla oglądanego produktu:Kurier Inpost - 13,00 zł
Kurier DHL - 16,00 zł
Kurier Pocztex - 15,00 zł
Odbiór osobisty - 0,00 zł
InPost Paczkomaty24 - 12,99 zł
Paczka w RUCHU - 10,00 zł

Stan produktu: Nowy

Cena: 9,00 zł

Ilość: szt.
Dodaj do koszyka

dodaj do schowka

  • Opis produktu
  • Recenzje produktu (0)

Olej rycynowy, zwany również olejem rącznikowym, jest szeroko wykorzystywanym produktem, zarówno w przemyśle, jak i kosmetyce. Uzyskuje się go z nasion rącznika pospolitego. Olej rycynowy jest otrzymywany przez tłoczenie na zimno, ekstrakcję rozpuszczalnikami lub metodą będącą połączeniem, obu wcześniej wspomnianych sposobów. Po wytłoczeniu olej ten jest gęstym płynem o barwie lekko żółtej.

Głównym składnikiem oleju rycynowego jest gliceryd 18-węglowego kwasu rycynolowego i to przede wszystkim on odpowiada za jego intensywne właściwości nawilżające. W skład oleju rycynowego wchodzą także glicerydy innych kwasów tłuszczowych, np. oleinowego, linolowego, palmitynowego i stearynowego. Olej rycynowy jest także źródłem glikozydów flawonowych oraz kwercetyny. Wspominane składniki cechują się właściwościami antyoksydacyjnymi, czyli opóźniającymi starzenie się struktur komórkowych.

Olejek rycynowy: właściwości pielęgnujące

  • dobroczynnie wpływa na włosy, rzęsy i brwi
  • doskonale oczyszcza twarz
  • zmiękcza skórę, nawet tę najtwardszą, na piętach.

Olejek rycynowy: właściwości lecznicze

  • Działanie przeczyszczające
  • Gorący okład z olejku rycynowego łagodzi bóle pleców, bóle brzucha i bóle głowy o nieznanej przyczynie.

Pojemność butelki: 50 ml

Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.

Napisz recenzję